Af Anna Gaarn Jensen
Bente Karla Walsted har gennem to og et halvt år arbejdet i DepressionsForeningens telefonrådgivning DepressionsLinien, hvor hun tilbyder støtte og rådgivning til dem, der ringer ind. Med et ydmygt og varmt hjerte går hun ind til hver samtale med ønsket om at gøre en forskel og give håb for fremtiden.
Hvorfor blev du frivillig i DepressionsForeningen?
Jeg blev frivillig, fordi jeg gerne vil gøre en forskel. Min egen datter, som desværre er død, led igennem mange år af dybe depressioner. Så det havde jeg under huden, inden jeg startede. Jeg har også en livsopfattelse af, at vi allesammen kan byde ind med et eller andet.
Det giver altid noget at lave frivilligt arbejde. Det er ikke bare at lave et arbejde, man lærer også af det og holder sig selv i gang.
Hvad er dine vigtigste opgaver som rådgiver på DepressionsLinien?
Mine vigtigste opgaver er at lytte og møde de mennesker, der ringer ind, i øjenhøjde og være et medmenneske, ikke en behandler. Være en ven, der ikke stiller krav eller forventer noget. Være den, der anerkender vreden og alle de instinktive følelser. Jeg skal være med til at finde ressourcer og se muligheder, som den, der ringer ind, måske ikke selv kan få øje på. Det væsentligste er, at jeg skal give støtte og håb for fremtiden. Kort og godt at gøre en forskel.
Hvad er en god samtale på DepressionsLinien for dig?
En god samtale er, når man trods en tilsyneladende håbløs situation eller mange samtidige sygdomme og lidelser, finder håb for bedring og noget, der kan lette og lindre på opkalderens her og nu problemstilling. En god samtale er også, når man formår at få et menneske, der er fyldt op af systemet, til at give lægen, psykiateren, psykologen eller det offentlige en ny chance. Jeg kan godt blive helt høj, når det lykkes at rykke et ulykkeligt menneske i en mere positiv retning.
Hvad er de største udfordringer, du møder i samtalerne, som frivillig rådgiver på DepressionsLinien?
De største udfordringer er, når man får fortalt en livshistorie, som er så rædsom, at ingen mennesker skulle opleve det. Håbløsheden og alle de negative følelser, som har gjort, at et menneske har fået nogle dybe ar på sjælen og er slået helt i stykker. Hvis jeg så kan høre, at systemet har fejlet gang på gang, så kan det nogle gange være svært for mig at finde og videregive håb. Som rådgivere på DepressionsLinien arbejder vi meget med svære samtaler, og hvordan vi bedst kan håndtere dem. På den måde bliver man bedre og bedre rustet til de svære samtaler uden selv at blive ramt. Som rådgiver er man ikke alene.
Kan du trække på dine egne erfaringer med depression?
Både ja og nej. Jeg kan trække på min datters lidelseshistorie og alt det, som vi har været igennem med hende. Der er flere i min nære familie, som er psykisk udfordrede, så igennem livet har jeg haft erfaringer med dem og de oplevelser, det medfører. Det bruger jeg nogle gange. Der, hvor jeg ikke kan være med er, når nogen spørger, om jeg selv har haft en depression, for det har jeg ikke. Jeg kan ikke fortælle, hvordan en depression mærkes på kroppen. Men jeg har stået lige ved siden af og set dybe, mørke depressioner, så det ved jeg godt noget om.
Hvad giver det dig at være frivillig i DepressionsForeningen?
At være frivillig giver mig noget overskud, og det sætter livet i perspektiv. Jeg er selv fysisk udfordret med flere kroniske sygdomme, og hvis ikke jeg var frivillig i DepressionsForeningen, så ville jeg sidde og pille mig selv i navlen og have frygteligt ondt af mig selv. Nu bruger jeg i stedet tiden på DepressionsLinien og taler med mennesker, der nogle gange har det så dårligt, at de næsten ikke kan være til. Så er jeg nødt til at sige, så bliver jeg ydmyg og tænker, okay hvad er mine små problemer så.
Hvilke politiske mærkesager synes du, at DepressionsForeningen skal prioritere?
Jeg synes, at vi skal fortsætte, som vi gør nu og kæmpe for det samme. Vi arbejder for ligestilling mellem somatisk og psykisk sygdom, og det synes jeg er meget vigtigt. Før man begynder at opfatte psykiske lidelser som ligeværdige med fysiske sygdomme, kommer vi ikke nogen vegne. I det øjeblik, hvor man gør det, er vi kommet et et godt stykke. Det er også en del af DepressionForeningens formål at styrke fællesskaber, styrke viden om psykiske lidelser og støtte op om mennesker i deres recovery. Det er tre vigtige hjørnesten i foreningens arbejde.
Hvis du eller nogen, du kender, er berørt af depression eller bipolar lidelse og har brug for nogen at tale med, så ring til DepressionsLinien på 33 12 47 47. Rådgivningen er åben alle hverdage kl 19-21 Læs mere eller få hjælp her: depressionsforeningen.dk/depressionslinien