Ny psykiatriplan skaber håb – men arbejdet er kun lige begyndt

Sidste del af regeringens 10-årsplan for psykiatrien er landet. Den har været længe ventet – så længe, at forventningerne næsten kun kunne føre til skuffelse. Men det gjorde den ikke. Hos DepressionsForeningen tager vi imod planen med glæde og tilfredshed, den adresserer mange af de behov, vi i årevis har peget på, men den løser ikke alt.

Patientrettigheder til børn og unge

Et af de mest markante tiltag er indsatsen for børn og unge, hvor ventetider og manglende kapacitet længe har skabt alvorlige konsekvenser. Ikke mindst for børn og unge som har måttet vente urimeligt længe på hjælp.

Med den nye aftale indføres en samlet patientrettighed for børn og unge: udredning skal være afsluttet, og behandling skal være sat i gang inden for 60 dage. Samtidig oprettes nye, lettilgængelige tilbud og adgangen til psykologhjælp forbedres.

– Jeg glæder mig meget over de nye rettigheder til mere sammenhængende og gratis hjælp for børn og unge. Det giver bedre mulighed for at hjælpe tidligere, selvom diagnosen ikke er på plads. Noget læger og psykologer har ønsket sig inderligt, så de ikke længere skal føle sig som ’udredningsmaskiner’, som jeg har hørt dem sige, siger Peter Westermann, formand i DepressionsForeningen.

Unge mellem 18 og 24 år med angst og depression får desuden ret til hurtig behandling uden egenbetaling, og der afsættes midler til at nedbringe ventelisterne de kommende år. En ny patientrettighed sikrer, at de kan vælge en praktiserende psykolog, hvis regionen ikke tilbyder behandling inden for 30 dage.

– Vi ved at mennesker med depression i gennemsnit lever 6–8 år kortere end andre og at adgang til behandling i høj grad afhænger af din sociale og økonomiske baggrund. Derfor er reel lighed i sundhed ikke bare retfærdigt, det er også livsvigtigt, siger generalsekretær i DepressionsForeningen, Morten Ronnenberg Møller.

Mere kvalitet og faglighed

Planen handler ikke kun om flere tilbud, men også om bedre kvalitet. Fremover skal psykologer have sundhedsfaglig autorisation – et krav, DepressionsForeningen længe har arbejdet for. Det sikrer bedre klagemuligheder og øger patientsikkerheden.

Derudover styrkes psykiatrien med flere speciallæger, og der satses målrettet på ADHD og autisme. Det hilser vi så velkomment, ikke kun fordi komorbiditeten mellem ADHD og depression ligger på 30-50%, men også fordi tiltag på disse felter vil medvirke til at nedbringe ventelisterne

Forebyggelse er næste vigtige skridt

Psykiatriplanen er et vigtigt politisk resultat. Den løser ikke alt, men den rummer mange gode og nødvendige skridt. Det er positivt, at der nedsættes en ekspertgruppe, som skal undersøge, hvorfor så mange børn og unge får psykiatriske diagnoser.

Samtidig må vi ikke glemme de voksne og ældre, der udgør den største andel af de mennesker, der rammes af psykisk sygdom. Mistrivslen breder sig – og vi skal turde tale om årsagerne.

– Med psykiatriplanen er der taget et vigtigt skridt, men vi er langt fra i mål. Næste skridt må være en national indsats, der kortlægger, hvorfor så mange bliver syge, og hvad der skal til for at skabe et samfund, hvor mennesker kan trives, ikke bare overleve, siger Peter Westermann.

I DepressionsForeningen arbejder vi fortsat målrettet for, at forebyggelse bliver en integreret del af indsatsen mod psykisk sygdom

Det gør vi ved at tale højt og åbent om psykisk sygdom og ved at skabe konkrete tilbud til mennesker, der er berørt af depression og bipolar lidelse. Blandt andet vores selvhjælpsgrupper, sociale caféer og vores rådgivningstelefon, DepressionsLinien.

Samtidig appellerer vi til politikerne om at styrke støtten til civilsamfundets indsats, så endnu flere kan få hjælp i tide.

Andre nyheder

Mød os på Folkemødet

DepressionsForeningen inviterer til to inspirerende events på Folkemødet på Bornholm. Det næste er med Peter

Del nyhed