Søg
Close this search box.

KULTUREL FORDYBELSE

Kultur i juletiden

Her kan du finde redaktionens udvalg af film, kunstudstillinger og podcasts, der kan åbne døre til nye oplevelser og refleksioner i december måned.

KULTUREL FORDYBELSE

Bedre Tider (2023)        Komediedrama

Filmen ‘Bedre Tider’ er et dansk komediedrama om familiens bånd – og verdens største træstamme.

Handlingen starter, da den depressionsramte Oskar hentes hjem fra et ophold på en psykiatrisk klinik. Tre fremmedgjorte brødre; Oskar, den overkontrollerende Karl og den smarte Lukas, må samles, da deres far er ved at miste sit bageri. Det bageri, som han drev sammen med deres nyligt afdøde mor. 

På det modvillige road trip tilbage til Nordsjælland for at redde bageriet, lærer de tre vidt forskellige mænd hinanden at kende igen. Heldigvis har deres evigt optimistiske far en plan! 

Filmen er Milad Avaz spillefilmsdebut efter at have skrevet filmene ‘Mens vi lever’ og ‘Kollision’ samt lavet tv-serien ‘Alfa’.

Rollelisten tæller udover Sebastian Jessen og Andreas Jessen, Lars Brygmann og Ari Alexander.

(Premiere i biografen 21. december 2023)

KULTUREL FORDYBELSE

[X]pression; Gruppeudstilling

Kunsthal NORD, i samarbejde med DepressionsForeningen og Headspace Aalborg, præsenterer [X]pression: en unik udstilling, der udforsker depression gennem kunst. 

Projektet tilbyder workshops, hvor unge kunstnere, selv berørt af depression, skaber værker for at eksternalisere symptomer og adskille sig fra lidelsen. Udstillingen, produceret i en specialdesignet dome af genanvendte materialer, viser resultaterne af 6 ugers refleksion og fortolkning af deltagerne. [X]pression kaster lys over depressionens kompleksitet og tilbyder besøgende en dybere forståelse af lidelsen samt ressourcer til hjælp. Kunstens potentiale som løsningsbidrag til samfundets stigende udfordringer med mental trivsel udforskes også.

Sted: Trekantens bibliotek. Sebbersundvej 2A, 9220 Aalborg

Udstillingsperiode: 22. november – 15. december 2023

KULTUREL FORDYBELSE

Everything Happens for a Reason; Soloudstilling

René Holm, den danske billedkunstner kendt for sine voldsomme og ekspressive oliemalerier, udforsker i soloudstillingen “Everything Happens for a Reason” menneskets komplekse indre verden. Viborg Kunsthals hovedfløj vækker hans nyeste værker til live, fængende øjeblikke af tvivl, lykke, mod og transformation. Holm, med en dygtighed i at portrættere det skjulte og emotionelle, udforsker skæbne og tilfældighed i en dybt personlig samling. Hans malerier fortæller historier om livets skønhed og smerte, inviterende besøgende til at fordybe sig i de øjeblikke, der former os.

Sted: Viborg Kunsthal. Riddergade 8, 8800 Viborg

Udstillingsperiode: 22. september 2023 – 14. januar 2024

KULTUREL FORDYBELSE

The Whale (2022)
Drama

Instruktør Darren Aronofsky portrætterer depression og svære relationer i den oscarvindende film The Whale. Den dødeligt overvægtige og homoseksuelle Charlie, spillet af Brendan Fraser, har isoleret sig i sit hus og er på vej til at æde sig selv ihjel. Han er knuget af sorg efter sin kærestes selvmord. Desuden er han opslugt af dårlig samvittighed, da han forlod sin datter og kone for at være sammen med sin kæreste. Filmen foregår i løbet af en uge, hvor man bl.a. er viden til Charlies desperate forsøg på at få en relation til sin bitre teenagedatter (spillet af Sadie Sink). Man får ligeledes et barsk indblik i, hvordan dårlig psykisk helbred kan forværre fysiske sygdom, specielt når man nægter at modtage behandling.

Kan ses på Blockbuster, Viaplay og Amazone Prime 

KULTUREL FORDYBELSE

Næste sommer (2017) Dokumentar

De bornholmske grotter bliver badet i unaturligt rødt lys, når far Per og sønnen Rasmus fortæller om deres inderste tanker i Alexander Linds dokumentar ‘Næste sommer’.

Men de har sværere ved at kommunikere deres følelser, når de er sammen. Mellem Per og Rasmus ligger nemlig et traume fra dengang, hvor Per led af depressioner og havde et misbrug, hvorfor han ikke var nogen god far for Rasmus.

I filmen prøver de at finde hinanden igen ved at snakke om, hvordan svigtet har påvirket dem begge.

Kan ses gratis på Filmstriben

KULTUREL FORDYBELSE

The Hilarious World of Depression

Denne podcast sætter fokus på mental sundhed, og bruger humor som omdrejningspunkt. Vært John Moe inviterer komikere og andre fra underholdningsbranchen, som selv har kæmpet med depression ind i studiet, for at afstigmatisere sygdommen i samfundet. Samtalerne er sjove, bevægende og oprigtige. The Hilarious World of Depression stoppede med at producere nye afsnit i 2020, men alle afsnit er stadig tilgængelige bl.a. online og via streamingtjenester. 

KULTUREL FORDYBELSE

Åben og Rolig

Appen Åben og Rolig er skabt til kurserne af samme navn, der udbydes af Fonden Mental Sundhed. Åben og Rolig er en metode til at fremme mental sundhed og forebygge stress. Metoden er udviklet under et forskningsprojekt i samarbejde med Rigshospitalet og Benson-Henry Institute ved Harvard Universitetet. Meditation er et primært værktøj i Åben og Rolig-metoden og appen giver gratis guidede meditationer, hvor man bl.a. kan fokusere på kroppen, sindet og sociale relationer. Pt. Har appen over 10000 downloads.

Appen kan downloades via App Store eller Google Play