Søg
Close this search box.
Bunke af bøger med lys ovenpå.

Film og bøger til sofahjørnet

Vinteren er mørk og sofaen kalder. Her kan du få inspiration til film og juleferie læsning om god trivsel og mental sundhed.

Rigtig glædelig jul og god fornøjelse! 

Fucker hele tiden op af Moa Romanova (2019)

Moa har krise. I perioder ligger hun søvnløs og passiv, mellem vasketøj og opladere. Andre dage er hun manisk på jagt efter den altafgørende begivenhed, der skal ændre hendes liv. Midt i det hele møder hun en kendt, ældre tv-fyr på Tinder. Han vil rigtig gerne hjælpe med hendes kunstnerkarriere.

‘Fucker hele tiden op’ handler om panikangst, adrenalinafhængighed og depression. Men også om at grine ad det hele og til sidst finde den rette vej. Eller i hvert fald nogle helt okay veje.

Havet under os af Amity Gaige (2022)

Juliet forsøger forgæves at finde en balance mellem familielivet og hendes fejlslagne ph.d.-afhandling om bekendelsespoesi, da hendes mand, Michael, fortæller hende, at han har tænkt sig at sige sit job op og købe en sejlbåd. Sammen med deres to børn, Sybil på syv og George på to, begiver Juliet og Michael sig af sted til Panama, hvor deres 44 fod lange sejlbåd venter på dem. 

I begyndelsen forandrer alt sig til det bedre: Ægteskabet får ny energi, Juliet kommer ud af sin depression og børnene lærer hurtigt at sætte pris på det frie liv til søs. Men da familien må lægge til i en større havneby, bliver en skæbnesvangert møde begyndelsen på en hæsblæsende række begivenheder, der for altid vil ændre deres tilværelse.

Lyden af stilhed af Tomas Sjödin (2021)

Vi lever i en larmende tid. Tempoet er højt, trafikken vælter gennem byerne, og den digitale tidsalder lider af kronisk søvnløshed. Selv når corona tvinger os til at sætte tempoet ned, er mange opfyldt af uro. Der er opstået en ny længsel efter ro, stilhed og tavshed.

Thomas Sjödins skildrer sin rejse gennem Wyomings ørkenlandskab, hvor han finder stilheden i en hverdag, der ellers er præget af livlig snak og møder med mennesker; Han gennemgår en forandring, hvor en god stilhed tager bolig i ham. I stilheden findes døre, der åbner til andre verdener og vidder. Sjödin møder i bogen mennesker med stor erfaring i stilhed, i at lytte og i bøn. Gennem disse møder udforsker han stilhedens livgivende kraft. Lyden af stilhed er en dybt personlig fortælling om kunsten at værne om det indre livs helhed i en fragmenteret tid.

Fra mørke til lys af Kimmie Dorthea (2022)

Kimmie Dorthea fortæller her om sin bog:

 ‘Min barndom var uforudsigelig, utryg og til tider skræmmende. Min barndom startede i Canada, da familien emigrerede dertil, men jeg kom til Danmark, da jeg var tre år gammel og har været her siden. Jeg har boet i plejefamilier og på institution og har altid følt mig meget alene, da jeg ikke rigtig havde nogen til at passe på mig. Men jeg fandt min egen vej i livet og selvom jeg har kæmpet med mange traumer som overgreb, vold og andre svigt, så overlevede jeg det hele og er her endnu. Jeg har haft psykiske lidelser som angst, depressioner og PTSD, men det har hjulpet mig at skrive om det mørke, jeg var i dengang. Måske kan du som læser, genkende noget af dig selv, måske synes du det er rart at vide du ikke er alene om at kæmpe. Jeg håber i hvert fald min bog kan give dig et eller andet positivt med videre på din vej i livet’.

En flod skal være i bevægelse af Anne Lise Marstrand-Jørgensen (2018)
Jørgensen (2018)Anne Lise Marstrand-Jørgensen blev i en alder af 12 diagnosticeret med depression, hvorefter psykiateren valgte at behandle hende med medicin. Otte år senere mente psykiateren, at Anne Lise måtte indstille sig på et liv med medicinen. 20-årige Anne Lise valgte at gå sin helt egen vej i stedet. Langsomt trappede hun ud af medicinen og søgte alternative behandlings- og terapi-løsninger.

Anne Lise Marstrand-Jørgensen har igennem mange år skrevet artikler og essays om sine egne erfaring med depression og angst. Med bogen “En flod skal være i bevægelse” ønsker hun at skabe åbenhed og starte en større erfaringsdeling blandt depressions- og angstramte. Derfor giver hun i bogen råd og informationer om de veje, hun selv har valgt, samtidig med at hun opmuntrer dig til at gå din egen personlige vej.

Pige, 1983 af Linn Ullmanns (2022)

“Pige, 1983” er en barsk og gribende roman om en kvindens inderste erindringer.

“Ved at skrive det der skete, ved at fortælle historien så sandfærdigt som jeg kan, forsøger jeg at samle dem i én krop – kvinden fra 2021 og pigen fra 1983. Jeg ved ikke om det er muligt.”

Pige, 1983 udspiller sig i Oslo, New York og Paris og er en genreoverskridende og besættende rejse gennem lag af minder og glemsel. Den norske forfatter Linn Ullmann udforsker på ny hukommelsens digteriske kraft i forsøget på at fortælle om det allerhemmeligste.

En rå, nøgen og til tider brutal fortælling om magt og afmagt, lyst og skam, skønhed og glemsel.Gennem gribende erindringer fra et liv med afmagt, skam og fortrængning udfolder Linn Ullmann en kvindes liv med indlevelse og poetisk dybde i “Pige, 1983”.

Film

Den tid på året (2018)

Hjemme hos Katrine og Mads emmer det af jul – alt er præcist lige så kaotisk og traditionelt, som det altid plejer at være, når familien skal samles denne ene aften om året for at spille “generationsspillet” som den ideelle og lykkelige familie. Men under overfladen lurer mange års uudtalt jalousi, mistro og misforståelser mellem de to søstre, deres ægtemænd og deres fraskilte forældre, da de samles under samme tag i duften af juleand og rødkål. 

Mens spydigheder fyger hen over et veldækket bord, bryder mange års misundelse ud i lys lue, da de afbrydes af lillesøster, som pludselig melder sin ankomst med en ny mand og papdatter. Det bliver en uforglemmelig og underholdende hjerternes fest i familiens skød.
Kan lejes på Blockbuster, Filmstriben eller Viaplay

Rastløs (2021) 

Det intime franske familiedrama ‘Rastløs’ handler om Leïla og Damien, der er dybt forelskede i hinanden, og parret har et stærkt og lidenskabeligt forhold.

Ægteparret lever på landet i et idyllisk hus med deres søn Amine. Hun renoverer møbler, og han er kunstner. Damien er bipolar, og hans psykiske tilstand forværres, som han kommer mere og mere ud af balance med sig selv.

Familien lider under Damiens hurtigt skiftende tilstande, og det er ikke til at regne ud, hvornår han går fra den glade, energiske og legesyge far og kunster, til den maniske og depressive mand, der til tider kræver indlæggelse.

Situationen ender med at blive for meget for Leïla, der ikke længere orker at skifte mellem sine mange roller som hustru, mor og sygeplejer. 

Deres ægteskab er på kanten til at briste, og det tidligere passionerede samliv mellem Damien og Leïla er ved at falde fra hinanden.

Filmen er instrueret af Joachim Lafosse, der senest var biografaktuel herhjemme med Efter kærligheden i 2017. 

‘Rastløs’ kan ses gratis på Filmstriben.

Andre nyheder

Del nyhed