Pas på med at bruge p-piller, p-stav, hormonspiral og andet hormonel prævention. Det er i hvert fald det råd, en gruppe danske forskere kommer frem med efter et netop offentliggjort studie. Resultaterne indikerer, at der er sammenhæng mellem brugen af hormonel prævention og forekomsten af efterfødselsdepression hos kvinder.
Studiet, der er blevet offentliggjort af danske forskere, har vist, at kvinder, der tidligere har oplevet depression, efter at have brugt hormonel prævention, har en højere risiko for at udvikle efterfødselsdepression sammenlignet med kvinder, der har haft depression uden at have brugt prævention. Forskerne analyserede data fra 188.648 førstegangsmødre og fandt en markant øget risiko for efterfødselsdepression hos kvinder, der tidligere havde haft depression som følge af hormonel prævention.
Undersøgelsen peger på en mulig sammenhæng mellem hormonelle påvirkninger og kvinders mentale helbred. Tidligere forskning har allerede indikeret, at perioden omkring graviditet og fødsel er den mest sårbare periode for kvinder med hensyn til at udvikle depression. Denne nye forskning understreger betydningen af de hormonelle faktorer for efterfødselsdepression, som kan have alvorlige konsekvenser for både mor og baby. En deprimeret mor kan have svært ved at opbygge en tæt forbindelse til sit barn, hvilket er vigtigt for barnets sunde udvikling. Det er da også én af bevæggrundene for forskningen, og gør det afgørende at støtte og behandle kvinder, der oplever efterfødselsdepression.
Forskerne understreger, at der stadig er behov for yderligere forskning for at bekræfte resultaterne og forstå den præcise mekanisme bag sammenhængen mellem hormonel prævention og efterfødselsdepression. Ikke desto mindre har undersøgelsen allerede vakt international opmærksomhed og kan være grundlaget for en bedre og mere målrettet forebyggelse af efterfødselsdepression.
Kvinderne kan derfor omgå potentielle psykiske bivirkninger ved hormonel prævention, hvis de informeres korrekt. Dette vil ifølge rapporten give dem mulighed for at træffe informerede valg i samarbejde med deres læge og finde den præventionsmetode, der passer bedst til deres individuelle behov og helbredsmæssige risici.
Af: Ida Blomsterberg
Kilder:
https://www.rigshospitalet.dk/hormonelprævention
https://jamanetwork.com/hormonelprævention