Et ofte overset syptom ved depression er følelsen af ligegyldighed. Det er skidt da det påvirker livskvalitet og behandlingsmuligheder. Men der er håb forude: Forskning i denne triste tilstand kan øge behandlingens virkning hos den enkelte – sådan lyder det i en ny artikel af Videnskab.dk.
Mange mennesker – og navnlig dem, der ikke har erfaring med depression – tænker måske, at hvis man har en depression, så er man meget ked af det. Hele tiden. Men det gør sig faktisk ikke nødvendigvis gældende. Anhedoni er nemlig et ret almindeligt symptom ved depression, og her føler man ofte ingenting. Anhedoni referer til en følelse af manglende livsgnist eller lyst. Det kan også beskrives ved en manglende evne til at føle glæde og nydelse ved de aktiviteter, som man normalt bliver glad af. Ved svær anhedoni kan det være svært at se det positive i noget som helst.
Faktisk oplever to ud af tre med depression at være plaget af denne tilstand. Det er jo ikke ligefrem de mest opløftende nyheder, men dog er der håb. Ny forskning vil nemlig øge den tilgængelige viden om anhedoni, hvilket skal sikre, at behandlingen af depression bliver mere virkningsfuld for den enkelte – sådan mener Maj Vinberg, klinisk professor ved Institut for Psykiatri på Københavns Universitet, som leder forskningsenheden på Psykiatrisk Center Nordsjælland. Maj Vinberg er ligeledes med i DepressionsForeningens advisory board.
Et nyt studie har påvist, at den manglende følelse af livsgnist kan relateres til signalstoffet dopamin – populært sagt vores belønningssystem. Her blev en gruppe enæggede tvillinger med depression og bipolar lidelse MR-scannet, og derefter sammenholdt med en gruppe enæggede tvillinger som kontrolgruppe – og konklusionen var klar: Forsøgsdeltagerne med depression og bipolar lidelse havde langt mindre aktivitet i det område af hjernen, hvor der normalvis er størst dopamin-aktivitet. Deraf konkluderede forskerne, at ændringerne i belønningssystemet, som ledsager depression og bipolar lidelse med anhedoni, kan relateres til en nedsat aktivitet i hjernens belønningssystem.
Forskning har derudover vist, at behandling med antidepressiv medicin ikke altid er den bedste løsning i forhold til at komme anhedonien til livs. Medicinen kan nemlig medføre, at følelser dæmpes – men netop dette er jo ikke ønskværdigt, hvis man i forvejen er plaget af manglende glæde og lyst. Mere viden på området vil derfor kunne bidrage til en øget forståelse for den enkeltes sygdomsforløb således at de, som ikke har gavn af medicin, ikke længere medicineres, men i stedet bliver tilbudt anden behandling. Ønsket med dette er altså tilbyde et mere personligt og skræddersyet behandlingsforløb, hvor den enkelte vurderes individuelt. For professor Maj Vinberg kan det måske give håb for, at flere af anhedoniens gåder opklares.
Kilde: ”Anhedoni: Oplevelsen af tomhed kan ændre vores behandling af depression” (Dec. 2021) – Videnskab.dk