Forstå de forskellige typer af depression hos seniorer
Depression kan se meget forskellig ud fra person til person, og hos seniorer er symptomerne ofte anderledes end hos yngre. Her kan du få indsigt i de forskellige former for depressionstilstande, der typisk rammer ældre, så du bedre kan genkende tegnene og søge hjælp i tide.
1. Depression med kropslige symptomer
Denne form for depression viser sig ofte gennem gentagne klager over fysiske gener som smerter, svimmelhed eller bekymring for alvorlige sygdomme. Symptomerne kan ligne dem fra andre lidelser, hvilket gør det svært at stille en korrekt diagnose.
Eksempel: Inger er en kvinde på 73 år, der gentagne gange henvendte sig hos lægen med mavesmerter og udtalt diarré. Hun klagede desuden over svimmelhed. Hun havde været henvist til en række speciallæger og blev behandlet medicinsk for sine fysiske symptomer. Klagerne over mavetarmproblemer fortsatte imidlertid, og det blev besluttet at indstille hende til operation. Operationen viste, at der var tale om en fejldiagnose, og man blev derfor opmærksom på, at der kunne være tale om en depression. Inger kom i antidepressiv medicinsk behandling og kognitiv samtaleterapi. Klagerne udeblev efter behandling i nogle måneder.
2. Depression med demenslignende symptomer
Depression kan nogle gange fejltolkes som demens, fordi symptomer som hukommelsesbesvær, forvirring og nedsat evne til at udføre dagligdagsopgaver kan ligne tegn på kognitiv svækkelse.
Eksempel: Birthe og hendes mand var trofaste medlemmer af den lokale seniorklub. For seks uger siden faldt manden bort. Der var mange fra seniorklubben med til bisættelsen. Birthe kom også til seniortræf den første uge efter – men derefter blev hun væk. En veninde, Kirsten, fra klubben besluttede sig for at kigge forbi. Hun blev mildest talt forbavset. Birthe havde tidligere været så ordentlig med rengøring osv., men nu kunne Kirsten ikke kende hendes hjem. Det rodede, var beskidt, og der var næsten ikke noget i køleskabet. Den personlige hygiejne skrantede også.
Kirsten insisterede på at ringe til lægen, selvom Birthe ikke ville have det. Birthe sagde, at hun bare ville være i fred, og at hun ikke fortjente al den opmærksomhed. Kirsten fulgte med op til lægen, så hun kunne fortælle sin version. Lægen stillede en række spørgsmål, og derefter var han ikke i tvivl – der var tale om en depression. Birthe fik noget medicin, og efter nogle uger begyndte hun også i en sorggruppe i den lokale kirke.
3. Depression med vredladne symptomer
Nogle oplever depression som vrede, irritabilitet og aggressiv adfærd fremfor klassisk tristhed. Det kan føre til konflikter i hjemmet og misforståelser, da omgivelserne sjældent forbinder denne adfærd med depression.
Eksempel: Jens’ kone, Åse, havde bemærket, at hun måtte vise vej, når de var ude at køre. Hun insisterede derfor på, at Jens skulle til læge. Lægen undersøgte ham og fandt, at han havde begyndende demens. Lægen var derfor nødt til at indstille til, at hans kørekort blev inddraget. Jens var meget vred både på Åse og på lægen. Han mente, at det var deres skyld, at han havde mistet kørekortet.
I de kommende uger tog det til. Jens ville ikke ud af sengen om morgenen – og en onsdag blev han så vred over, at Åse insisterede på, at han skulle stå op, at han slog ud efter hende, så hun faldt.
Hun kontaktede igen lægen, og han kom på hjemmebesøg. Han konstaterede, at Jens yderligere havde fået en depression og satte ham i antidepressiv behandling. Få måneder efter havde Åse fået sin gamle Jens tilbage.
4. Depression med angst- og ængstelighedssymptomer
Denne type depression kan vise sig gennem rastløshed, konstant bekymring og en følelse af hjælpeløshed. Symptomerne kan være overvældende og svært at håndtere alene.
Eksempel: Elna var for nylig flyttet ind på det lokale plejecenter. Hun kunne slet ikke finde ro. Hun vandrede op og ned ad gangen og gik ind på de andres værelser. Hendes første sætning var meget ofte: ”Kan du ikke lige hjælpe mig?” Oftest kunne hun dog ikke redegøre for, hvad det var, hun skulle have hjælp til, men sagde hele tiden: ”Åh, jeg er så svimmel!”
Plejepersonalet observerede, at hun så bange ud og trak vejret meget hurtigt. Hun kunne kun finde lidt ro, når man holdt hende i hånden. Om natten kunne hun heller ikke finde hvile, og ofte lå hun i sin seng og råbte ”Hjælp!”
Situationen var ikke holdbar, og afdelingslederen kontaktede lægen med henblik på at få ordineret beroligende medicin. Lægen mente i stedet, at Elna havde en depression og ordinerede antidepressiva. Der gik omkring ti uger, før plejepersonalet begyndte at se den ønskede effekt. Elna faldt nu til ro, hun sov godt om natten og deltog i banko, filmaften og gudstjenester på plejecenteret.
Tegn på depression, du skal være opmærksom på
Uanset typen af depression er der nogle fælles tegn, du som pårørende eller fagperson bør holde øje med:
- Vedvarende fysiske klager uden forklaring
- Hukommelsesproblemer og koncentrationsbesvær
- Manglende lyst til sociale aktiviteter og hobbyer
- Øget irritabilitet eller aggressivitet
- Lav energi og nedsat livslyst
Få hjælp i tide
Hvis du eller en, du holder af, oplever nogle af disse symptomer, er det vigtigt at søge hjælp. Med den rette behandling kan de fleste få det bedre og genfinde glæden ved livet. Tal med din læge, eller kontakt DepressionsForeningen for støtte og rådgivning.
Der er udviklet et særligt spørgeskema til netop ældre med depression: The Geniatic Depression Scale.
FAKTA OM ÆLDRE OG DEPRESSION
Blandt gruppen af 75-årige og derover har dobbelt så mange depression som i den øvrige befolkning.
Undersøgelser viser, at 60% flere ældre forbliver udiagnosticerede sammenlignet med resten af befolkningen