Søg
Close this search box.

Gå til sektion



Emner



Del artikel

Sygemelding er ikke løsningen

Af Camilla Victoria Marcinkowski, journalist og MSA (Balance nr 2, 2016)

Drop sygemeldingen, og hold fast i dit arbejde. Så kontant lyder opfordringen fra to psykiatere i bogen ”Tag på arbejde – fra sygemelding til samarbejde” . For alt for mange ender psykisk udløste sygemeldinger nemlig, ifølge forfatterne, med at skubbe dem helt ud af arbejdsmarkedet. 

At blive sygemeldt med stress gør dig ikke rask. Tværtimod risikerer du at sidde fast i en ond spiral, hvor den “fred og ro”, du troede, du havde brug for, fører til social isolation, mørke tanker og yderligere sygefravær. I sidste ende risikerer du at ryge helt ud af arbejdsmarkedet. Så dystert ser de to psykiatere Jesper Karle og Lars Aakerlund på den stigende udbredelse af stresssygemeldinger i Danmark. Den bekymring er nu blevet til bogen ”Tag på arbejde – fra sygemelding til samarbejde”. 

Sygefravær avler sygefravær 

Bogen bygger på psykiaternes mangeårige arbejde med tusindvis af patienter med stress og psykisk lidelse. “Vi har set så mange eksempler på, at mennesker, der bliver sygemeldt med en stressdiagnose, ender med at blive så dårlige af ikke at arbejde, at de til sidst reelt set bliver udstødt fra arbejdsmarkedet. Sygefravær avler sygefravær. Og det er et kæmpe problem, både for de stressramte og for samfundsøkonomien,” fortæller Jesper Karle. 

I Danmark er psykiske helbredsproblemer årsag til 70.000 sygemeldinger hver dag. Det er halvdelen af alle sygemeldinger. Statistisk set ender omkring en femtedel af alle, der har fået en stresssygemelding, med ikke at vende tilbage til deres arbejde. En af årsagerne er ifølge de to psykiatere, at sygemeldinger er blevet for udbredte. Forskning tyder på, at der er større chance for at komme af med stress og undgå at udvikle en psykisk lidelse som depression og angst, hvis man beholder sin tilknytning til arbejdet samtidigt med, at man får hjælp til at håndtere sin stress. 

En afgørende tilknytning 

“Nogle vil sige, at mennesker med stress tager skade af aktivitet og handling. Vi kan kun sige, at vores erfaring er, at passende aktivitet ved stress er gavnligt i forhold til at komme sig,” siger Jesper Karle. Et af problemerne med stress er ifølge ham og medforfatteren Lars Aakerlund, at mange af dem, der får diagnosen hos deres læge eller psykolog, i virkeligheden slet ikke har stress. De lider måske i stedet af behandlingskrævende depression eller har ”blot” store problemer med at håndtere livets udfordringer. I begge tilfælde er det skidt at sende folk hjem for at slappe af, advarer forfatterne. “Trods gode intentioner løser fred og ro hverken livets udfordringer eller helbreder depression. I stedet går vi rundt derhjemme i selskab med vores egne mørke tanker. Det får man det kun dårligere af. Og har man stress, kan man udvikle en egentlig depression,” siger Jesper Karle og tilføjer, at jo længere tid, man er væk fra sit arbejde, desto sværere er det at vende tilbage. “Derfor skal vi ikke sygemelde folk, men hjælpe dem med at skabe de nødvendige forandringer eller få dem i behandling,” forklarer han.

Vil ikke presse syge mennesker 

Bogens advarsel mod sygemeldinger handler imidlertid ikke om at presse folk. Hvis man reelt er syg, skal man ifølge Karle sygemeldes. Pointen er, at en sygemelding ikke løser noget i sig selv, at den ikke bør forlænges passivt, og at den kun bør gives sammen med en plan for tilbagevenden til arbejdet. Bogen opfordrer arbejdsgivere, medarbejdere, pårørende og behandlere til at lægge en fælles plan for, hvordan og hvornår en stressramt medarbejder skal vende tilbage til sit arbejdsliv. Planen kan sagtens indebære at gå ned i tid i en periode eller at få andre arbejdsopgaver samtidigt med, at man får hjælp af en psykolog. Men samarbejde og fokus på medarbejderens ressourcer er afgørende, mener de to psykiatere. “Det er en væsentlig opgave for arbejdspladser og for ledere at medvirke til at imødekomme medarbejderes behov, så de stadig kan fungere,” siger Jesper Karle. 

Slip de negative tanker

Som specialist i tilbagevenden til arbejdslivet har Jesper Karle stort fokus på at få vendt de negative tanker, folk ofte får om sig selv, når de har stress. Det er ifølge ham vigtigt at arbejde med: “Man er godt på vej tilbage, når man slipper tanken om, at ‘jeg kan ikke arbejde, for jeg har det dårligt’ og i stedet tænker: ‘ja, jeg har det elendigt. Jeg har nogle helbredsproblemer, der nogle gange kræver behandling. Men jeg kan stadig leve et godt liv, jeg kan arbejde og fungere på trods af det,'” siger han og tilføjer: “Vi ser heldigvis også mange eksempler på folk, der kommer tilbage.”

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Få nyheder om depression og bipolar lidelse, gode råd, inspirerende artikler og personlige fortællinger i din indbakke.

Seneste nyhedsbreve