Seniorliv & Depression
Depression kan være en alvorlig udfordring, som rammer op mod 20% af seniorer. Symptomerne kan dog let forveksles med andre aldersrelaterede tilstande, og mange får derfor aldrig den hjælp, de behøver. På denne side kan du lære mere om, hvordan depression adskiller sig fra mere almindelige tilstande, samt hvordan både du og dine nærmeste kan finde støtte og vejledning.
Depression er ikke en naturlig del af aldring, og med den rette behandling og støtte kan man få livskvaliteten tilbage. Læs om symptomerne, behandlingsmulighederne og den hjælp, der kan gøre en forskel.
I podcasten dykker vi ned i livet hos tidligere socialdemokratiske politiker og foredragsholder Jytte Hilden, som nu nyder sit otium ved Sejerøbugten. Med 80 år bag sig fortæller Jytte om sit livs rutsjetur mellem “sorte huller og stjernestunder”. Vi hører, hvordan science fiction og nære relationer har hjulpet hende igennem de mørke tider, og hvordan hun stadig søger Arkimedes’ faste punkt, mens hun deler sin viden og erfaring om depression i sine foredrag.
Lyt her til afsnit 1 af 2
Lyt her til afsnit 2 af 2
Ældre & Depression
Hos ældre kan depression være svær at opdage, da symptomer som træthed, irritabilitet og hukommelsesproblemer ofte forveksles med alderdom eller andre sygdomme som Alzheimers. Dette gør det vigtigt at skelne mellem aldersrelaterede forandringer og depression for at sikre korrekt behandling. Klik på linket for at læse mere om hvordan depressionen kan se ud som senior.
Selv Johannes Møllehave, der kæmpede med svære depressioner, sagde: “Det er ikke en katastrofe at få en depression – men det er en katastrofe ikke at få den behandlet!” Desværre oplever mange ældre, at deres symptomer overses eller fejltolkes som naturlige alderstegn, hvilket betyder, at de ikke får den nødvendige hjælp.
Seniorliv og Depression, infohæftet er til senioren, der er ramt af depression, en pårørende eller fagprofessionel. Jeg håber, det kan bidrage til bedre forståelse og muligheder for behandling, så ingen skal stå alene. At lære om sin egen sygdom er en vigtig del af behandlingen – viden om egen situation er en undervurderet nøgle til bedring.
Hos DepressionsForeningen arbejder vi for bedring gennem fællesskaber og oplysning ved fx friluftsture og sociale arrangementer. Her kan I komme og lytte, snakke eller være på jeres helt egne præmisser. Læs mere via vores links nedenfor.
Michael Wichmann Pedersen
Foredragsholder, projektleder og naturinspirator, DepressionsForeningen
Har du mistanke om Depression
Oplever du ændringer i dit humør eller din livsglæde? Læs mere om symptomerne på depression, og hvordan du kan få hjælp.
Udforsk alle vores artikler
Af Emma Sommer Niels Richard Hansen hjælper i dag andre mænd, der oplever modgang i livet. Han har selv været igennem en identitetskrise, da han
Af Emma Sommer I mandefællesskabet, ’MÆNDtal’, bryder mænd med gamle mønstre og opdager nye veje til at tackle depression og skabe livsglæde sammen. Håbet er,
Af Trine Schat-Holm DepressionsForeningen har samlet inspirerende podcasts om psykisk sygdom. Her kan du blandt andet få få mere viden om depression og bipolar lidelse.
Sommerhøjskolen er for dig, der er berørt af stress, angst, depression eller bipolar lidelse – enten som ramt eller pårørende. Den er for dig, der
Af Anna Gaarn Jensen Bente Karla Walsted har gennem to og et halvt år arbejdet i DepressionsForeningens telefonrådgivning DepressionsLinien, hvor hun tilbyder støtte og
Af Emilie Kristensen-McLachlan Zenitha Andersen havde kæmpet med depression i mange år, før hun blev diagnosticeret med bipolar lidelse. Først kom det bag på hende,
Slagelsegade 1, 3. tv. 2100 København Ø | CVR-nr: 20934506 | MobilePay: 284825 | Reg.: 1551 Konto: 0009625100 | Pressehenvendelser tlf: 53 88 93 33